02 / 434 17 52 ; 088 770 60 06;
Skype novobebe2@novobebe.com
Kоличката Ви е празна

За Ново Бебе

"Ново Бебе" е търговска верига от детски магазини. Веригата е собственост на фирма "ЛОББИ " и е създадена с цел развитие на дистрибуцията на маркови детски стоки, аксесоари, колички и играчки, които фирмата представлява за Балканския полуостров. Марките, които "ЛОББИ " представлява за Балканите са Theraline Germany, Emel, Obaby,  които се продават само в нашите собствени магазини от веригата "НОВО БЕБЕ" или от одобрени от нас партньори. Всички наши продукти отговарят на всички европейски норми за сигурност, безопасност и комфорт. За нас е много важно да отговорим на високите изисквания на нашите клиенти. Продуктите, които предлагаме, са с възможно най-високо качество на възможно-най добрата цена. Първият магазин на "НОВО БЕБЕ" беше открит на 20 май 2010 в София. Към настоящия момент магазини на "НОВО БЕБЕ" или наши партньори има вече в Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Сандански.

Франчайз

Ако сте динамичен и активен и имате желание да станете един от нас, може да се свържете с нас на посочените контакти. Ние търсим представители от цялата страна.

СОБСТВЕН БИЗНЕС

Рискът да започнеш собствен бизнес от нулата е голям. Никой не е чувал за теб и парите ти могат да свършат, преди да успееш да убедиш света, че правиш нещо качествено. За всички с предприемчив дух има и друг вариант - франчайзът, при който те могат да ползват марката, експертизата и помощта на вече утвърдено име. Затова в България, където все още има много неразработени ниши, франчайзинг пазарът расте динамично въпреки кризата.

През последните години нов бизнес модел навлиза в България – франчайз.

Бумът на франчайзинг пазара, който се наблюдава през последните години, продължава и през 2010 г. От края на 2007 г. до днес броят на компаниите, предлагащи франчайз у нас се е увеличил четири пъти. Изследването от 2009 г. прогнозираше, че към края на 2010 г. 138 компании ще предлагат франчайз в България. Тези очаквания бяха надхвърлени и в момента 198 франчайза, предлагат на независимите предприемачи възможности за започване на собствен бизнес чрез закупуване на франчайз. 64 % от тях са български компании, а 72% от тях са на пазара от повече от 5 години. Към края на 2010 г., по данни на франчайзодателите, в България се очаква да работят 2954 франчайз обекта. Традиционно хранителният бранш е с най-много франчайзи (32). В сравнение с 2009 г. франчайзи вече се предлагат в 14 нови бранша.Според очакванията на мениджърите на франчайз компаниите, делът на продажбите, реализирани от франчайзи през следващите 5 години ще нарасне лавинообразно, като предположенията варират силно – основно в интервала между 200% до 400%.

Моделът – защо е успешен?

Франчайзингът е най-успешният бизнес модел на съвременния свят. Той позволява на всеки да започне веднага собствен бизнес като ползва марката и бизнес модела на доказала се франчайз верига. Той превръща малкия бизнес в голям бизнес! Без франчайзинг McDonald’s щеше да си остане едно кафе в Сан Бернардино, а KFC - лавка на гарата в Корбин, Тексас. Според изследванията на Международната франчайзинг асоциация 82% от започналите бизнес със закупуване на франчайз продължават да са на пазара и след петата година. Със същото могат да се похвалят едва 20% от независимите нови фирми. В момента 40% от всички продажби на дребно в САЩ се реализират от франчайз обекти. Като прогнозата е, че през 2035 г, над 50% от всички продукти и услуги в световен мащаб ще се продават на принципа на франчайзинга. „Еврофутбол” ООД - българският лицензиран букмейкър.
Това е пример за успешен франчайзингов модел в България - с най-много работещи обекти у нас. „Еврофутбол” е лицензираната букмейкърска къща в България, която съществува от 1993 г. Основната форма на дистрибуция на продукта е букмейкърският пункт. Моделът за развитие на букмейкърската мрежа е уникална разработка на компанията, със свои специфични черти, произтичащи от характеристиката на българския дребен бизнес. Той се прилага успешно в продължение на 12 години и вече е франчайзингът с най-много работещи обекти в България. В момента на франчайзингов принцип към „Еврофутбол” работят 744 букмейкърски пункта, в 220 населени места в цялата страна с 2100 заети в хазарта и приблизително още толкова в свързани с дейността лица. „Еврофутбол” налага и поддържа високи стандарти в управлението на продукта и информационните технологии, а също и в оборудване, обзавеждане и оформление на мрежата.

Причините за бума

Повечето от кандидатите за франчайз са действащи предприемачи, които искат да се насочат към нов бизнес или се стремят към допълнителен. Все още служителите и инвеститорите са сравнително по-слабо активни в търсенето на този вид партньорство, показва изследването. Развитието на модела в страната се свързва с наличието на голям брой неразработени ниши - главно в сферата на услугите и в търговията на дребно, където съществуват цели браншове, в които не се предлага нито един франчайз.
Кризата логично влияе и на бизнеса на франчайз веригите. В зависимост от бранша спадовете в оборотите са средно от 10% до 35%. За сравнение – през миналата година сътресенията бяха по-сериозни и някои браншове регистрираха спад с до 70%, отчита Franchising.BG. Но 67% от участниците в изследването смятат, че спадът при техните компании е по-малък от този при независимите предприемачи от същия бранш, които не работят на франчайз. И основната причина за това според анкетираните е по-високото и по-постоянно качество на стоките и услугите, предлагани от франчайзите, както и по-високото доверие на потребителите към по-известните франчайз марки. Освен това според 79% от запитаните работещите на франчайз след кризата ще имат по-висок пазарен дял поради това, че ще отпаднат част от независимите предприемачи.

Успешните примери

На 28 юни 2007 г. Ангел Димитров – собственик на фирма "Бранжело", открива първия в България франчайз обект на "Форнетти" във Варна. По това време унгарската верига е непозната в страната, но скоростно намира партньори. В резултат "Форнетти" не само успя да залее пазара с различни видове хапки от тесто, но направи франчайза разпознаваем и полезен като бизнес модел за стотици предприемачи. При този вид партньорство франчайзодателят е производител на замразените хапки и печели, като продава продуктите си на франчайз партньора. Печалбата за търговеца пък идва от отстъпката в доставната и крайната цена, която е фиксирана за всички обекти от веригата. "Това, че бяхме първи, ни помогна до известна степен, защото се възползвахме от първоначалния огромен интерес. Отворихме едновременно три търговски обекта", разказва Димитров. После местата за продажба стават седем и в тях работят 18 души. Убеден е че "франчайзингът е успешен модел, при който няма нужда да откриваш топлата вода, а работиш с утвърдени правила и продукти".

Йордан Узунов пък е първият франчайзополучател на търговската верига "Пикадили". Той е представител на фирмата "Демарк Габрово", която в края на март тази година получи франчайз права върху "Пикадили - Габрово". При тези партньорски отношения доставките са задължение на веригата. Промоциите също се определят и управляват централно. Франчайзополучателят плаща на "Пикадили" процент от сумата, която е платил за стоките и печели от разликата между доставна и продажна цена. Той няма право да избира доставчиците си, но може да променя крайните цени. Днес Узунов твърди, че не съжалява за стъпката, която е предприел заедно със съдружниците си. И посочва предимствата на модела - получателят на франчайз права може да ползва опита на "Пикадили", утвърдената марка, възможностите на веригата да договаря по-големи количества, което означава и по-добри цени.
Георги Минчев, собственик на сладкарници "Неделя", е от другата страна - на даващите франчайз права. Първият обект по този модел е отворен през 1999 г. на бул. "Стамболийски" в столицата. Днес компанията има 23 сладкарници, от които 19 са на франчайз. "Последните две са открити през тази година, а вече се подготвя откриването на нови две", съобщи Минчев. В центъра на франчайз схемата на компанията е производственият цех за торти заедно с неголям маркетингов отдел. Всички обекти са равноправни участници. Тортите се произвеждат от франчайзодателя, а останалите продукти в сладкарниците се доставят от определени от него дистрибутори. Получателите на права плащат първоначално и месечни такси (роялти). Моделът е гъвкав, през лятото опростили задълженията на някои от партньорите си заради спаднали продажби.

"Годината е трудна, стойността на една покупка в нашите сладкарници е спаднала почти двойно. Но ние запазихме броя на обектите, даже ги увеличихме", обобщава Георги Минчев. Според него франчайз моделът показва своите предимства тъкмо в условия на криза, "когато е по-трудно да оцелееш сам". "Спасението е в доказаната марка,  рекламната и маркетинговата подкрепа, която франчайзодателят осигурява за партньорите си", казва Минчев. Той е убеден, че от франчайз моделите на работа печелят и клиентите. "Обичайна практика е при спад на продажбите да пада качеството на продуктите за сметка на по-ниските цени. Но при веригите, които работят на франчайз, това не може да се случи – правилата са ясни, стандартите са договорени и трябва се спазват", обобщава той.